Helena Basilova © Marco Borggreve
vr 19 apr, 21:30 - vr 19 apr, 22:30 Koorzaal

Helena Basilova: Homage to Ryuichi Sakamoto

De Amsterdamse pianiste Helena Basilova nam in Berlijn, in de studio van Nils Frahm, een schitterend album op met haar interpretaties van het werk van de baanbrekende componist Ryuichi Sakamoto, die vorig jaar overleed.

Musici

  • Helena Basilova: piano

Helena Basilova

Pianist Helena Basilova is altijd op zoek naar nieuwe muziek. Haar vader - een vooraanstaand componist die studeerde bij Alfred Schnittke - schreef werken voor haar toen ze nog jong was. Sindsdien is het samenwerken met levende componisten en hedendaagse muziekprojecten voortdurend belangrijk voor haar geweest. De ontdekking van de muziek van Ryuichi Sakamoto zorgde ervoor dat Helena op zoek ging naar nieuwe mogelijkheden van de pianoklank en experimenteren met elektronische muziek. Het recente overlijden van componist Ryuichi Sakamoto maakte dat Helena een album met zijn pianowerken op wilde nemen. Gedreven door liefde en bewondering voor zijn muziek is het album, opgenomen in de studio van Nils Frahm, een eerbetoon aan deze baanbrekende componist, aan zijn muzikale nalatenschap en aan zijn innovatieve benadering van pianoklanken.

Ryuichi Sakamoto

Ryuichi Sakamoto (1952-2023) was componist, muzikant en producer. Hij doorbrak grenzen tussen verschillende muziekgenres, variërend van klassiek, jazz en film tot 80's synthpop en experimentele elektronische muziek. Hij werd beïnvloed door componisten uiteenlopend van Bach tot Debussy, van John Cage tot Boulez en Ligeti. 'Een impressionist van de moderne tijd', wordt hij ook wel genoemd. Pianomuziek heeft altijd centraal gestaan in Sakamoto's oeuvre: van minimale intieme stukken tot meer complexe 'ambient' werken. De stukken die Helena Basilova voor haar album heeft gekozen, illustreren de intieme, mysterieuze en poëtische wereld die Sakamoto heeft achtergelaten.

Tickets

  • Entree 0-25 - € 15,00Uitverkocht
  • Entree 26-30 - € 15,00Uitverkocht
  • Entree 31-35 - € 15,00Uitverkocht
  • Standaard - € 15,00
Tickets bestellen