Gaidaa
zaterdag 4 mei 2024

Het Herdenkingsconcert

Op 4 mei herdenken we de gevallenen voor vrijheid en vrede met livestream vanuit Het Concertgebouw. Voorafgaand aan de twee minuten stilte en daarna neemt de 22-jarige neo-soulzangeres Gaidaa ons, samen met de Academisten van het Concertgebouworkest, mee op een muzikale reis.

Musici

  • Gaidaa
  • Academie van het Concertgebouworkest
  • Lineke Lever: presentatie

Dit jaar zet Entrée, de jonge vriendenvereniging van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest, haar krachten in voor een indrukwekkend concert om oorlogsslachtoffers, die wereldwijd vallen en zijn gevallen, te herdenken. De avond wordt muzikaal geopend met betoverende composities van de Nederlands joodse componiste Henriëtte Bosmans. In 1942 kreeg Bosmans het stempel 'Joods Geval', een label dat haar het recht ontnam om op te treden en te componeren. Ondanks deze beperkingen sloot Bosmans zich aan bij de Nederlandsche Kultuurkamer en vond ze steun bij verzetsheldin Frieda Belinfante, met wie zij eerder van 1922 tot 1929 een gepassioneerde relatie had. Zij is een van de belangrijkste componisten die ons land gekend heeft. Haar verhaal, doordrenkt van veerkracht en doorzettingsvermogen, wordt verteld met verbindende taal door presentatrice en concertpianiste Lineke Lever.

Om 20.00 uur is het, net zoals in heel Nederland, twee minuten stil in Het Concertgebouw. Samen kijken we via een livestream De Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Na de twee minuten stilte neemt de 22-jarige neo-soulzangeres Gaidaa ons mee op haar muzikale reis, waarbij ze krachtige songs ten gehore brengt, samen met de jonge Academisten van het Concertgebouworkest. Deze avond is meer dan een concert; het is een uitnodiging om gezamenlijk te herdenken en stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van toen en nu.

Gaidaa

Gaidaa, de 21-jarige Soedanees-Nederlandse singer-songwriter, is een opvallend neo-soul talent. Ze had haar doorbraak in 2018 met het door Full Crate geproduceerde nummer A Storm On A Summer's Day. Een van haar bekendste nummers, Morning Blue, is een emotioneel geladen stuk dat diep geworteld is in haar connectie met de burgeroorlog in Zuid-Sudan. Dit krachtige nummer getuigt van Gaidaa's talent voor het vertellen van verhalen en het overbrengen van emoties door middel van haar muziek. Haar debuut-EP Overture kon op lovende reacties rekenen van onder andere Pitchfork en The Fader. Gaidaa’s meest recente release, Transit, was een samenwerking met de wereldberoemde producer en dj Moby.

Jonge Academisten van het Concertgebouworkest

Al twee decennia fungeert de Academie van het Concertgebouworkest als het vooraanstaande opleidingsinstituut van het Koninklijk Concertgebouworkest. Europese toptalenten voltooien er hun muzikale scholing, waarna ze een persoonlijk ontwikkelingstraject ondergaan onder de vleugels van het orkest.

Lineke Lever

Presentatrice Lineke Lever staat tijdens dit concert stil bij het thema ‘herdenken’. Als concertpianiste en Neerlandica zoekt zij graag de samenwerking tussen beide disciplines. Lineke maakt al diverse Vertelconcerten, waarbij ze muziek speelt én uitgebreid vertelt. Op dit moment tourt ze door het land o.a. met een Vertelconcert over schrijver Rhijnvis Feith en over Frieda Belinfante, met wie componiste Henriëtte Bosmans een relatie had.

Entrée

Dit jaar wordt de programmering van Het Herdenkingsconcert verzorgd door Entrée, de jongerenvereniging van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Entrée, speciaal voor iedereen tot en met 35 jaar, biedt een vernieuwende kijk op klassieke muziek. Leden van Entrée profiteren van kortingen op meer dan 400 concerten per jaar en worden via playlists, tips en social media meegenomen naar de meest bijzondere concerten. Naast de voordelen van het lidmaatschap programmeert en organiseert Entrée concerten die de drempel naar klassieke muziek verlagen.

Gerelateerde concerten